Прояви ефекту Ребіндера та “ефекту адсорбційного розкриття поверхні порового простору” при підготовці водовугільного палива - Білецький, В.С.; Круть, О.А. (Доповіді НАН України, 2016)
Досліджено прояв ефекту Ребіндера (адсорбційне зниження міцності) при подрібненні вугілля в процесі підготовки водовугільного палива. Встановлено, що зволоження вугілля перед його
подрібненням зменшує його міцність, підвищує дробимість, що обумовлює значне збільшення
виходу тонких класів крупності. Крім того, вторинний по відношенню до ефекту Ребіндера
«ефект адсорбційного розкриття поверхні порового простору» зумовлює зміщення гідрофільно-гідрофобного балансу зовнішньої поверхні в бік гідрофільності. Ці чинники (тонкої гранулометрії та гідрофілізації зовнішньої поверхні вугілля) сприяють покращенню технологічних характеристик водовугільного палива, а саме — зменшення в'язкості суспензії, збільшення агрегативної і седиментаційної стійкості водовугільного палива. Исследовано проявление эффекта Ребиндера (адсорбционное снижение крепости) при дроблении угля в процессе подготовки водоугольного топлива. Установлено, что увлажнение угля перед его дроблением уменьшает его крепость, повышает дробимость, что обуслoвливает существенное увеличение выхода тонких классов крупности. Кроме того, вторичный по отношению к эффекту Ребиндера “эффект адсорбционного
раскрытия поверхности порового пространства” вызывает смещение гидрофильно-гидрофобного баланса
внешней поверхности в сторону гидрофильности. Эти факторы (тонкой гранулометрии и гидрофилизации
внешней поверхности угля) обусловливают улучшение технологических характеристик водоугольного топлива, а именно — уменьшение вязкости суспензии, увеличение агрегативной и седиментационной стойкости водоугольного топлива. The appearance of the Rebinder effect ( decrease in the strength caused by adsorption) under the coal crushing during
the preparation of coal-water fuel has been studied. It is found that the coal humidification made before the coal
crushing leads to a decrease in its strength and increases its crushability, which results in a significant increase in
the yield of a class of finer particles (having less diameters). In addition, the secondary (related to the Rebinder effect)
“effect of adsorbtive deployment of the surface of porous structure” leads to a shift of the hydrophilic-hydrophobic
balance of the external surface toward to the hydrophilic one. These factors — finer granulometry and hydrophilization
— favor technological characteristics of coal-water fuel, namely: a decrease in the viscosity of a coalwater
suspension and an increase in the aggregative and sedimentation stabilities of coal-water fuel.