Деградуючі іономерні поліуретани на основі рослинної олії та полісахариду: отримання та властивості - Травінська, Т.В.; Брикова, О.М.; Савельєв, Ю.В. (Доповіді НАН України, 2016)
Розроблено способи синтезу здатних до деградації в умовах довкілля полімерних систем на основі іономерного поліуретану (ІПУ) з підвищеним вмістом ксантану (Кс) та рицинової олії (РО) в маколанцюзі. Досліджено вплив компонентного складу ІПУ/РО та ІПУ/РО/Кс на колоїдно- хімічні властивості дисперсій, фізико-механічні та термічні властивості плівок. Методом ІЧ спектроскопії підтверджено утворення як фізичних, так і хімічних зв'язків між полярними групами ІПУ, РО та Кс. Варіювання вмісту рослинного компонента дає можливість регулювати властивості нових ІПУ та процес їх деградації в умовах навколишнього середовища. Разработаны способы синтеза способных к деградации в условиях окружающей среды полимерных систем на основе иономерного полиуретана (ИПУ) с повышенным содержанием ксантана (Кс) и касторового масла (КМ) в макоцепи. Исследовано влияние компонентного состава ИПУ/КМ и ИПУ/КМ/Кс на коллоидно- химические свойства дисперсий, физико-механические и термические свойства пленок. Методом ИК спектроскопии подтверждено образование как физических, так и химических связей между полярными группами ИПУ, КМ и Кс. Варьируя содержание растительного компонента, можно регулировать свойства новых ИПУ и процесс их деградации в условиях окружающей среды. The methods of synthesis of environmentally degradable polymer systems based on ionomer polyurethane (IPU) comprising a high content of xanthan (Xa) and castor oil (CO) in a macrochain have been developed. The effect of the component composition of IPU/CO and IPU/CO/Xa on colloid-chemical properties of dispersions, physicomechanical and thermal properties of films has been studied. The formation of both physical and chemical bonds between polar groups of IPU, CO, Xa has been proved by IR-spectroscopy. The properties of new IPU, as well as the process of their degradation under environmental conditions, can be controlled by varying the content of the natural components.