Особенности группового роста особей в популяциях длиннопалого рака Astacus leptodactylus - Алехнович, А.В. (Гидробиологический журнал, 2015)
В ареале вида проанализирована размерная и возрастная структура популяций длиннопалого рака. Рост раков описан уравнениями Берталанфи. Значения параметров роста Берталанфи L∞ и k не являются видоспецифичными, даже в одном районе в относительно близких условиях обитания они могут варьировать в широких пределах. Между L∞ и k отмечается чрезвычайно слабая обратная зависимость, что делает расчеты демографических характеристик на основе общих уравнений взаимосвязи популяционных параметров с ростовыми непродуктивными. Константа роста k оказывается более информативной, нежели дефинитивные размеры тела (L∞ ). Середні розміри особин довгопалого рака змінюються від 6,08 ± 0,70 см у віці одного року до 15,60 ± 2,06 см у віці семи років у південних районах та від 4,02 ± 0,50 см до 14,28 ± 1,05 см — у північних районах ареала виду. Значення параметрів росту Берталанфі L∞ і k не є видоспецифічними, навіть в одному районі у відносно близьких умовах існування вони можуть варіювати в широких межах. Між L∞ и k відмічається надзвичайно слабкий зворотний зв’язок (р = 0,1), що робить розрахунки демографічних характеристик на підставі загальних рівнянь взаємозв’язку популяційних параметрів із ростовими непродуктивними. The average size of narrow-clawed crayfish from southern habitats vary from 6,08 ± 0,70 cm at the age of 1 year to 15,60 ± 2,06 cm at the age of 7; and 4,02 ± 0,50 cm at the age of 1 year to 14,28 ± 1,05 cm at the age of 7 for northern habitats. The Bertalanffy parameters of growth L∞ and k are not species-specific, they can vary greatly even in the same area in relatively similar habitat. There is an extremely weak inverse correlation (p = 0,1) between L∞ and k, that makes calculations of demographic characteristics based on general equations of the interrelation between population parameters and growth parameters not productive.