Поширення і деякі особливості екології молюсків р. Fagotia (Gastropoda, Pectinibranchia, Melanopsidae) у водоймах України - Макарова, Н.М. (Гидробиологический журнал, 2015)
Досліджено Fagotia acicularis і F. espеri з 240 біотопів у басейнах Дунаю, Дністра, Південного Буга, Нижнього Дніпра і Прип’яті (річки Горинь і Случ). Здійснено ретроспективний аналіз (з 1830 р. — моменту першого знаходження в Україні) і оцінку їхнього сучасного поширення. Встановлено гідрологічний і гідрохімічний режим місцеперебувань цих видів і побудовано їхні екологічні спектри. Наведено показники частоти трапляння, щільності поселення і біомаси обох видів для всіх крупних річок України. Исследованы Fagotia acicularis и Fagotia esperi из 240 биотопов в бассейнах Дуная, Днестра, Южного Буга, Нижнего Днепра и Припяти (ее притоки Горынь и Случ). Осуществлены ретроспективный анализ (с 1830 г. — времени первого обнаружения в Украине) и оценка современного распространения этих видов. Установлены условия гидрологического и гидрохимического режима их местообитаний и построены экологические спектры обоих видов. Fagotia acicularis and F. espåri from 131 biotops within Danube, the Dnister, the Southeru Bug, the Lower Dnieper, the Prypyat (the river Goryn and Sluch) basins are researched. The retrospective analysis (from 1830 year — the first disovery in Ukraine) and the evaluation of its hydronet are done. Hydrological and hydrochemical regimes of their habitats are established, these species ecological spec are made. The indices of these two species occurrence, population density and biomass in all major rivers of Ukraine are given.