Штучні глікан-гліколіпідні комплекси як антивірусні засоби та ефектори мікробних препаратів на основі ризобій - Коваленко, О.Г.; Васильєв, В.Н.; Адамчук-Чала, Н.І.; Титова, Л.В.; Карпенко, О.В. (Доповіді НАН України, 2017)
Штучні глікан-гліколіпідні комплекси (ГГК), сформовані на основі глюкану з міцелію базидіального гриба
Ganoderma adspersum (Schulzer) Donk, позаклітинного глюкуроноксиломанану базидіального гриба Tremella
mesenterica Ritz.: Fr., манану з клітин Candida maltosa та рамноліпіду Pseudomonas sp. PS-17 як допоміжного
агента, а також фракції ГГК (ліпосоми і супернатант) проявляють інгібувальну активність проти вірусу
тютюнової мозаїки (ВТМ) в рослинах дурману (Datura stramonium (L.)) та тютюну (Nicotiana tabacum
(L.)), надчутливих до нього. Передпосівна обробка насіння сої (Glycine max (L.) Merr.) ГГК та препаратом
різобій сприяє зростанню стійкості рослин до ураження вірусними хворобами та відбиття листям характерного для хлорофілів спектра світла в польових умовах. Електронно-мікроскопічними дослідженнями в
прикореневій зоні сої, обробленої ГГК, у фазі трьох справжніх листків виявлено структури типу ліпосом,
що свідчить про збереження їх цілісності in situ та можливої участі в обмінних процесах у системі грунт—
мікроорганізм—рослина. Бактеризація насіння, попередньо обробленого ГГК-3, культурою Bradyrhizobium
japonicum УКМ В-6018, сприяє підвищенню урожаю сої в польових експериментах. Искусственные гликан-гликолипидные комплексы (ГГК), сформированные на основе глюкана из мицелия базидиального гриба Ganoderma adspersum (Schulzer) Donk, внеклеточного глюкуроноксиломаннана
базидиального гриба Tremella mesenterica Ritz. Fr., маннана из клеток Candida maltosa и рамнолипида
Pseudomonas sp. PS-17 как вспомогательного агента, а также фракции ГГК (липосомы и супернатант) проявляют ингибирующую активность против вируса табачной мозаики (ВТМ) растений дурмана (Datura
stramonium (L.)) и табака (Nicotiana tabacum (L.)), сверхчувствительных к нему. Предпосевная обработка
семян сои (Glycine max (L.) Merr.) ГГК и препаратом ризобий способствует возрастанию устойчивости
растений к поражению вирусными инфекциями и отражения листьями характерного для хлорофиллов
спектра света в полевых условиях. Электронно-микроскопическими исследованиями в прикорневой зоне
сои, обработанной ГГК, в фазе трех настоящих листьев обнаружены структуры типа липосом, что свидетельствует о сохранении их целостности in situ и возможном участии в обменных процессах в системе почва — микроорганизмы — растение. Бактеризация семян, предварительно обработанных ГГК-3, культурой
Bradyrhizobium japonicum УКМ В-6018, способствует увеличению урожая сои в полевых экспериментах. Artificial glycan-glycolipid complexes (GGC) formed on the base of glucan from the mycelium of basidiomicota
fungi Ganoderma adspersum (Schulzer) Donk, extracellular glucouronoxylomannan of basidiomicota fungi Tremella
mesenterica Ritz. Fr., mannan from Candida maltosa cells, and ramnolipid of Pseudomonas sp. PS-17 as a
compound agent, аnd GGC fractions (liposomes and supernatant) have an inhibiting activity against virus of
tabacum mosaic (VТM) of datura (Datura stramonium (L.) and tabacum (Nicotiana tabacum L.) plants up-sensitive
to this virus. Under by the treatmen of soybean (Glycine max (L.) Merr.) seeds bioformulations, the plant
resistance to mosaic virus infections (diseases) and the reflection of leaf light spectra, which characterized of
chlorophills under field conditions are increased. By electron-microscopy investigations, the structures as type as
liposoms were found out in the near-root plant zone, it can indicates on their influence to the processes of plant—
rhyzospheric microoganisms interactions. Seeds bacterization by Bradyrhizobium japonicum UCM B-6018 in
combination with GGC-3 preparation promotes the crop increase in field experiments.