Фосфоліпідний склад окремих тканин коропа та щуки за умов дії іонів Fe³⁺ - Рабченюк, О.О.; Хоменчук, В.О.; Курант, В.З.; Грубінко, В.В. (Доповіді НАН України, 2017)
Досліджено фракційний склад фосфоліпідів зябер та печінки коропа (Cyprinus carpio L.) і щуки (Esox lucius
L.) за умов дії підвищених концентрацій іонів Fe³⁺ у воді. Вплив іонів Fe³⁺ (2 та 5 рибогосподарських граничнодопустимих концентрацій) спричиняє активацію ліполізу в тканинах печінки та зябер досліджуваних
видів риб, про що свідчить зростання вмісту лізофосфатидилхоліну і зменшення фосфатидилхоліну, фосфатидилсерину і фосфатидилінозитолу. Зміни вмісту полярних ліпідів у печінці та зябрах риб під дією іонів
Fe³⁺ є видоспецифічними і визначаються їх концентрацією у воді. Исследован фракционный состав фосфолипидов жабр и печени карпа (Cyprinus carpio L.) и щуки (Esox
lucius L.) при действии повышенных концентраций ионов Fe³⁺ в воде. Влияние ионов Fe³⁺ (2 и 5 рыбохозяйственных предельно допустимых концентраций) вызывает активацию липолиза в тканях печени и
жабр исследуемых видов рыб, о чем свидетельствует увеличение содержания лизофосфатидилхолина и
уменьшение — фосфатидилхолина, фосфатидилсерина и фосфатидилинозитола. Изменения содержания
полярных липидов в печени и жабрах рыб при действии ионов Fe³⁺ имеют видоспецифический характер и
определяются их концентрацией в воде. Fractional composition of liver and gills phospholipids of carp (Cyprinus carpio L.) and pike (Esox lucius L.) under
the influence of elevated concentrations of Fe³⁺ ions in water is investigated. The effect of Fe³⁺ ions (2 and
5 maximum permissible concentrations) causes the activation of lipolysis in tissues of liver and gills of studied
fish species testified by an increase of the lysophosphatidylcholine content and a decrease of phosphatidylcholine,
phosphatidylserine, and phosphatidylinositol contents. Changes of polar lipids contents in liver and gills of fish
under the influence of Fe³⁺ ions are species-specific and determined by the concentration of Fe³⁺ ions in water.