Використання онтологій для персоніфікованого пошуку знань у природномовних текстів - Рогушина, Ю.В. (Проблеми програмування, 2016)
Запропонований у роботі підхід до персоніфікації пошуку інформаційних ресурсів та інформаційних об’єктів, що базується на побудові та використанні тезаурусу задачі користувача, дозволяє використовувати знання щодо предметної області пошуку та структури інформаційних об’єктів, представлені за допомогою відповідних онтологій. Наведені визначення семантичного пошуку, його суб’єктів та компоненті дозволяють більш чітко формулювати проблеми, пов’язані з пошуком інформації у відкритому середовищі Web. Програмна реалізація запропонованого підходу підтверджує ефективність його практичного використання. Предложенный в работе подход к персонификации поиска информационных ресурсов и информационных объектов, который базируется на построении и использовании тезауруса задачи пользователя, позволяет использовать знания относительно предметной области поиска и структуры информационных объектов, представленные с помощью соответствующих онтологий. Приведенные определения семантического поиска, его субъектов и компонентов позволяют более четко формулировать проблемы, связанные с поиском информации в открытой среде Web. Программная реализация предложенного подхода подтверждает эффективность его практического использования. The paper analyzes the problems of search personalization of information resources and information objects which is based on the construction and use of user task thesaurus. This thesaurus allows the use of knowledge about search domain and structure of information objects represented by some appropriate ontologies. The definitions of semantic search, its subjects and components allow more articulate issues related to the information retrieval in the Web open environment. Software implementation of the proposed approach confirms the effectiveness of its practical use.