Доведення властивості коректної роботи банківської системи виплати грошових переказів - Остаповська, Ю.А.; Панченко, Т.В.; Поліщук, Н.В.; Картавов, М.О. (Проблеми програмування, 2016)
Застосовано метод доведення властивостей паралельних програм, що виконуються багатоекземплярно в режимі почергового покрокового переключення і взаємодіють через спільну пам’ять, для доведення властивості коректності банківської системи виплати грошових переказів. В роботі поставлено задачу, побудовано транзиційну систему для моделі зі спрощеним станом, сформульовано інваріант програми та проведено доведення істинності інваріанту над програмною системою у довільний момент часу. Зроблено висновки щодо зручності та адекватності застосування методу для доведення коректності паралельних систем. Применен метод доказательства свойств параллельных программ, которые выполняются многоэкземплярно в режиме поочередного пошагового переключения и взаимодействуют через общую память, для доказательства свойства корректности банковской системы выплаты денежных переводов. В работе поставлена задача, построена транзиционная система для модели с упрощенным состоянием, сформулирован инвариант программы и проведено доказательство истинности инварианта над программной системой в любой момент времени. Сделаны выводы о удобстве и адекватности применения метода для доказательства корректности параллельных систем. The method for properties proof for parallel programs running multiple-instance interleaving with shared memory was applied in order to prove the correctness property of the banking system for remittances payments. The task was stated, transitional system was built for the model with simplified state, and the program invariant was formulated and proved to keep true over the software system at any given time in this work. Conclusions about the convenience and adequacy of method application to prove the correctness of parallel systems were made.