Семантические Wiki-ресурсы и их использование для построения персонифицированных онтологий - Рогушина, Ю.В. (Проблеми програмування, 2016)
Рассматривается необходимость использования персонифицированных знаний в современных распределенных приложениях и источники получения таких знаний. Проанализированы особенности существующих Wiki-ресурсов и средства их семантической разметки. Предлагается метод использования семантических Wiki-ресурсов для формирования персонифицированных онтологий проблем, решаемых пользователем. Рассматриваются способы применения этих онтологий в интеллектуальных Web-приложениях, в частности, для семантического поиска. Розглядається необхідність використання персоніфікованих знань у сучасних розподілених застосуваннях і джерела отримання таких знань. Проаналізовано особливості Wiki-ресурсів і засоби їх семантичної розмітки. Пропонується метод використання семантичних Wiki-ресурсів для формування персоніфікованих онтологій проблем, які вирішує користувач. Розглядаються способи застосування цих онтологій в інтелектуальних Web-застосуваннях, а саме – для семантичного пошуку. The necessity of personalized knowledge use in modern distributed applications and sources of such knowledge are considered. The features Wiki-resources and their semantic markup means are analyzed. Method of semantic Wiki-resource use for generating of personalized ontologies of user tasks is proposed. The means of application of these ontologies in intelligent Web-based applications, in particular for semantic search, are considered.