Використання активності користувача відкритих Wiki-ресурсів для поповнення його онтологічної моделі - Рогушина, Ю.В.; Гришанова, І.Ю. (Проблеми програмування, 2016)
Запропоновано підхід до побудови персоніфікованої онтологічної моделі предметної області, яка цікавить користувача. Ця модель формується на основі обробки семантично розмічених Wiki-ресурсів, з якими взаємодіяв користувач, і використовує семантичні властивості, посилання і категорії для формування класів і екземплярів онтології. Такий підхід дозволяє забезпечити прикладні системи актуальними формалізованими знаннями, представленими в Web. Предложен подход к построению персонифицированной онтологической модели предметной области, которая интересует пользователя. Эта модель формируется на основе обработки семантически размеченных Wiki-ресурсов, с которыми взаимодействовал пользователь, и использует семантические свойства, ссылки и категории для формирования классов и экземпляров онтологии. Такой подход позволяет обеспечить прикладные системы актуальными формализованными знаниями, представленными в Web. An approach to the construction of personalized ontological domain model that interests the user. This model is based on processing of semantically marked Wiki-resource which the user interacted with, and uses semantic properties, links, and search for the ontology classes and instances building. This approach allows us to provide relevant application formalized system of knowledge represented on the Web.