Стовбурові клітини нервової тканини людини in vitro - Цимбалюк, В.І.; Васильєва, І.Г.; Олексенко, Н.П.; Чопик, Н.Г.; Цюбко, О.І.; Галанта, О.С.; Сніцар Н.Д. (Цитология и генетика, 2012)
Предметом дослідження були особливості росту в культурі фракції Nest-позитивних клітин головного мозку ембріонів людини. Наші дані демонструють вірогідне підвищення процентного вмісту Nest-позитивних клітин в клітинній популяції з 44,1 до 62,5 % у відповідь на наявність EGF та bFGF в поживному середовищі із термоінактивованою сироваткою. Подальше диференціювання в культурі призводить до зменшення чисельності Nest-позитивних клітин. Стимуляція нейроіндукції з використанням ретиноєвої кислоти викликає зниження процентного вмісту цих клітин в популяції до 14,1 %. Результати роботи дозволять отримувати популяцію нервових клітин, більш ефективну для використання як матеріалу при клітинній терапії. Предметом исследования были особенности роста в культуре фракции Nest-положительных клеток головного мозга эмбрионов человека. Наши данные демонстрируют достоверное повышение процентного содержания Nest-положительных клеток в клеточной популяции с 44,1 до 62,5 % в ответ на присутствие EGF и bFGF в культуральной среде с термоинактивированной сывороткой. Дальнейшая дифференцировка в культуре приводит уменьшению количества Nest-положительных клеток. Стимуляция нейроиндукции с использованием ретиноевой кислоты вызывает падение процентного содержания этих клеток в популяции до 14,1 %. Результаты работы позволят получать популяцию нервных клеток, более эффективную для использования в качестве материала при клеточной терапии. The expansion of Nest-positive nerve stem cells fraction in the culture of human fetal brain was investigated in this work. Our results demonstrated the valuable increase of the percentage of Nest-positive cells from 44.1 to 62.5 % of cell population at the response to the presence of EGF and bFGF and using the heat-inactivated serum in the culture medium. Further differentiation in culture tended to decrease of Nest-positive cell amount. Stimulation of the neuroinduction with retinoic acid resulted in decrease of the percentage of these cells in the population to 14.1 %. This data allowed obtaining the nerve cell population more effective for using as a graft material in cell therapy.