Влияние ингибиторов серин/треониновых протеинкиназ и протеинфосфатаз на прохождение митоза клетками синхронизированной культуры табака BY-2 - Шеремет, Я.А.; Емец, А.И.; Азми, А.; Виссенберг, К.; Вербелен, Ж.-П.; Блюм, Я.Б. (Цитология и генетика, 2012)
Для изучения участия разных типов серин/треониновых протеинкиназ и протеинфосфатаз в регулировании прохождения митоза растительной клеткой было исследовано влияние ингибиторов циклинзависимых (оломоуцина), Са²⁺-кальмодулинзависимых (W7) протеинкиназ, протеинкиназы С (Н7 и стауроспорина) и ингибитора протеинфосфатаз (окадаиновой кислоты) на прохождение митоза клетками синхронизированной культуры табака BY-2. Установлено, что обработка культуры BY-2 ингибиторами циклинзависимых протеинкиназ и протеинкиназы С приводила к запаздыванию вступления клеток в митоз, снижению значения митотического индекса, а также смещению пика митоза по сравнению с контролем. Ингибирование Са²⁺-кальмодулин-зависимых протеинкиназ приводило к ускорению вступления клеток в профазу и задержке выхода их из митоза. В свою очередь ингибирование серин/треониновых протеинфосфатаз вызывало незначительное ускорение вступления синхронизированных клеток BY-2 во все фазы митоза. Для з’ясування участі різних типів серин/треонінових протеїнкіназ та протеїнфосфатаз в регулюванні проходження мітозу рослинною клітиноюбуло досліджено вплив інгібіторів циклін-залежних (оломоуцину), Са²⁺-кальмодулін-залежних (W7) протеїнкіназ і протеїнкінази С (Н7 і стауроспорину) та інгібітора протеїнфосфатаз (окадаїнової кислоти) на проходження мітозу клітинами синхронізованої культури тютюну BY-2. Виялено, що обробка культури BY-2 інгібіторами циклін-залежних протеїнкіназ і протеїнкінази С призводила до затримки вступу клітин в мітоз, зниження показника мітотичного індексу, а також зміщенню мітотичного піка у порівнянні із контролем. Інгібування Са²⁺-кальмодулін-залежних протеїнкіназ призводило до пришвидшення вступу клітин в профазу та затримки виходу їх з мітозу. Проте інгібування серин/треонінових протеїнфосфатаз викликало незначне прискорення вступу синхронізованих клітин BY-2 у всі фази мітозу. In order to investigate the role of various serine/threonine protein kinases and protein phosphatases in the regulation of mitosis progression in plant cells the influence of cyclin-dependent (olomoucine) and Ca²⁺-calmodulin-dependent (W7) protein kinases inhibitors, as well as protein kinase C inhibitors (H7 and staurosporine) and protein phosphatases inhibitor (okadaic acid) on mitosis progression in synchronized tobacco BY-2 cells has been studied. It was found that BY-2 culture treatment with inhibitors of cyclin dependent protein kinases and protein kinase C causes prophase delay, reduces the mitotic index and displaces of mitotic peak as compare with control cells. Inhibition of Ca²⁺-calmodulin dependent protein kinases enhances the cell entry into prophase and delays their exit from mitosis. Meanwhile inhibition of serine/threonine protein phosphatases insignificantly enhances of synchronized BY-2 cells entering into all phases of mitosis.