Роль деяких взаємодій донорських та реципієнтних клітин під впливом мікрооточення в процесах регенерації - Шаблій, В.А.; Лукаш, Л.Л.; Лобинцева, Г.С. (Цитология и генетика, 2012)
Огляд літератури присвячений аналізу експериментальних даних, що стосуються можливих механізмів, які лежать в основі трансдиференціації або пластичності тканиноспецифічних стовбурових клітин. Головну увагу приділено механізмам і генетичним наслідкам злиття різних типів донорських клітин з клітинами тканин реципієнта, що вивчали на моделях клітинної терапії захворювань печінки та серця. Розглянуто також роль міжклітинних контактів різного типу і горизонтальної передачі генетичного матеріалу в процесі регенерації серцевої тканини. Литературный обзор посвящен анализу экспериментальных данных о механизмах, которые лежат в основе трансдифференцировки или пластичности тканеспецифических стволовых клеток. Основное внимание уделено механизмам и генетическим последствиям слияния разных типов донорских клеток с клетками тканей реципиента, которые исследовали на моделях клеточной терапии заболеваний печени и сердца. Рассмотрена роль межклеточных контактов разного типа и горизонтальной передачи клеточного материала в процессе регенерации сердечной ткани. This review of publications is dedicated to the analysis of experimental data concerning the possible mechanisms constituting the basis of transdifferentiation or plasticity of tissue-specific stem cells. In the review, we focused on the mechanisms and genetic consequences of fusion between donor cells and recipient tissue cells that were investigated using models of cell therapy for liver and heart diseases. The role of intercellular contacts of different types and horizontal gene transfer during the heart tissue regeneration process was also considered.