Генетично модифіковані рослини та проблеми захисту рослин: досягнення і оцінка потенційних ризиків - Козуб, Н.О.; Пилипенко, Л.А.; Созінов, І.О.; Блюм, Я.Б.; Созінов, О.О. (Цитология и генетика, 2012)
Проаналізовано досягнення та перспективи у створенні трансгенних рослин. На даний час практично всі комерційно вирощувані генетично модифіковані рослини створено з метою вирішення проблем захисту рослин – вони несуть трансгени, що забезпечують стійкість до гербіцидів, шкідників та вірусів. Розглянуто підходи, які використані для створення комерційних генетично модифікованих рослин зі стійкістю до гербіцидів, комах, вірусів, а також стратегічні підходи і перспективи створення комерційних генетично модифікованих рослин зі стійкістю до грибних і бактеріальних патогенів та нематод. Зазначено екологічні (включаючи питання агрономічного характеру) і соціальні ризики, пов`язані з комерційним вирощуванням трансгенних рослин. Проанализированы достижения и перспективы в создании трансгенных растений. В настоящее время практически все коммерчески выращиваемые ГМ растения созданы с целью решения проблем защиты растений – они несут трансгены, обеспечивающие устойчивость к гербіцидам, вредителям, вирусам. Рассмотрены подходы, использованные для создания коммерческих ГМ растений с устойчивостью к гербицидам, насекомым, вирусам, а также стратегические подходы и перспективы создания коммерческих ГМ растений с устойчивостью к грибным и бактериальным патогенам и нематодам. Отмечены экологические )в том числе агрономического характера) и социальные риски, связанные с коммерческим выращиванием трансгенных растений. The review deals with advances and prospects in development of transgenic plants. At present virtually all commercial GM crops are those created for solving plant protection problems – they carry transgenes conferring resistance to herbicides, pests, viruses. Approaches employed for development of commercial GM crops with herbicide, pest and virus resistance, as well as strategies and prospects of development of commercial GM plants with resistance to fungal and bacterial diseases and nematodes, are considered. Ecological (including agronomical) and social risks associated with commercial growing of transgenic plants are briefly discussed.