Мезенская стоянка в экспозиции Палеонтологического музея им. академика В.А. Топачевского - Крахмальная, Т.Б. (Центр пам'яткознавства НАН України та Українського товариства охорони пам'яток історії та культури, 2009)
У статті аналізуються матеріали пізньопалеолітичного поселення Мізин (Чернігівська область), які є експонатами Палеонтологічного музею ім. академіка В.О. Топачевського Національного науково–природничого музею НАН України. Розглянута історія реконструкції житла № 1 з решток мамонта, виконана у 1950–1960–х рр. академіком І.Г. Підоплічком, а також поданий огляд фаунистичного угруповання пам’ятки на основі решток хребетних тварин, знайдених при дослідженнях поселення. Materials of Late Paleolithic settlement Mezin (Chernigov region) which are the exhibits of National Museum of Natural History of NAS of Ukraine are analysed. The history of dwelling’s number 1 built from the mammoth bones by ancient people is observed. Its reconstruction was made by academician I. Pidoplichko in 1950-1966. The review of faunistic assemblages of this site is represented on the basis of bone remains study.