Характеристика ділянки lnd-кластера Streptomyces globisporus 1912, що містить гени lndY, lndYR, lndW2 і lndW - Ципік, О.; Осташ, Б.; Ребець, Ю.; Федоренко, В. (Цитология и генетика, 2013)
Ділянка кластера генів біосинтезу ландоміцину Е (lnd-кластера) S. globisporus 1912, що фланкує структурні гени lndZ4-Z6, містить чотири відкриті рамки зчитування – lndW, lndW2, lndYR і lndY. Ген lndY кодує імовірну Ser/Thr протеїнкіназу, котра, як передбачалося, разом з репресором LndYR може контролювати продукцію ландоміцинів і морфогенез у S. globisporus 1912. Однак результати виконаних експериментів свідчать, що за лабораторних умов ген lndY не задіяний у цих процесах. З використанням транскрипційного злиття промотора lndWр із репортерним геном катехолдиоксигенази xylE вивчено характер взаємодії промотора lndWр з репресором LndYR у часі та опрацьовано систему скринінгу лігандів LndYR in vivo. Участок кластера генов биосинтеза ландомицина (lnd-кластера) Streptomyces globisporus 1912, фланкирующий структурные гены lndZ4-Z6, содержит четыре открытые рамки считывания – lndW, lndW2, lndYR и lndY. Ген lndY кодирует вероятную Ser/Thr протеинкиназу, которая, как пред-полагалось, вместе с репрессором LndYR может контролировать продукцию ландомицинов и морфогенез у S. globisporus 1912. Однако результаты наших экспериментов свидетельствуют о том, что в лабораторных условиях ген lndY не участвует в этих процессах. При помощи транскрипционного слияния промотора lndWр гена АВС-транспортера lndW с репортерным геном катехолдиоксигеназы xylE изучен временной характер взаимодействия этого промотора с LndYR и разработана система скрининга лигандов LndYR in vivo. Streptomyces globisporus 1912 lnd-cluster region which flanks structural lndZ5-lndZ6 genes contains four open reading frames lndW, lndW2, lndYR and lndY. The latter one encodes putative proteinase which can regulate landomycin production and morphogenesis like LndYR. However, results of lndY overexpression and gene knockout showed that lndY did not participate in regulation of landomycin production and morphogenesis of Streptomyces globisporus 1912. Using transcriptional fusion of promoter lndWð to catechol dioxygenase reporter gene xylE the temporal character of interaction of promoter lndWð and repressor LndYR was studied.