Дослідження ефектів гамма-опромінення зерен F₁ м’якої пшениці з використанням гліадинів як генетичних маркерів - Козуб, Н.О.; Созінов, І.О.; Блюм, Я.Б.; Созінов, О.О. (Цитология и генетика, 2013)
Досліджено ефекти гамма-опромінення дозою 200 Гр сухих зерен F₁ м’якої пшениці. Матеріалом дослідження слугували гібриди від схрещування майже ізогенних ліній на основі сорту Безоста 1. Опромінення приводило до істотного зниження ознак продуктивності рослин F₁ та не впливало на виживання рослин в даних умовах вирощування. Виявлено, що одним з ефектів опромінення зерен F₁ є відносне підвищення частки чоловічих гамет з 1BL/1RS транслокацією, які взяли участь у формуванні зернівок F2, порівняно з контролем. Опромінення викликало мутації в гліадинових локусах з частотою 7,4 % (при 0,5 % в контролі). Исследованы эффекты гамма-облучения дозой 200 Гр сухих зерен F₁ мягкой пшеницы. Материалом исследования служили гибриды от скрещивания почти изогенных линий на основе сорта Безостая 1. Облучение приводило к существенному снижению признаков продуктивности растений F₁ и не влияло на выживаемость растений в данных условиях выращивания. Обнаружено, что одним из эффектов облучения зерен F₁ является относительное повышение доли мужских гамет с 1BL/1RS транслокацией, принявших участие в формированиии зерновок F2, по сравнению с контролем. Облучение индуцировало мутации в глиадиновых локусах с частотой 7,4 % (при 0,5 % в контроле). Effects of irradiation of dry F₁ seeds with gamma rays in the dose of 200 Gy were studied. Hybrids between near-isogenic lines on the basis of the variety Bezostaya 1 served as the material of investigation. Irradiation markedly reduced productivity traits of F₁ plants and did not affect the survival of F₁ plants under the given growth conditions. A significant relative increase in the frequency of pollen grains with the 1BL/1RS translocation that formed F2 seeds in comparison with the control was one of the effects of irradiation of F₁ seeds. Irradiation with gamma-rays induced mutations at gliadin loci with the frequency of 7,4 % (at 0,5 % in the control).