Связь морфологических аномалий сперматозоидов с наличием анеуплоидий в их ядрах у мужчин с астено-, олиго- и тератозооспермией - Феськов, А.М.; Жилкова, Е.С.; Безпечная, И.М.; Сомова, Е.В.; Феськов, В.А. (Цитология и генетика, 2013)
Проведен анализ численных аномалий для хромосом 13, 18, 21, Х, Y методом FISH в ядрах сперматозоидов для пациентов с астено, олиго и тератозооспермией в ходе обследования перед программой экстракорпорального оплодотворения. Процент анеуплоидных сперматозоидов был значительно выше у пациентов с олигозооспермией (р < 0,05), чем у пациентов с астено и тератозооспермией. Выявлено значительное отличие в процентном содержании сперматозоидов, несущих цитоплазматическую каплю, у пациентов с содержанием анеуплоидий спермы более 1,0 % и менее 0,2 %. Проведено аналіз чисельних аномалій для хромосом 13, 18, 21, Х, Y методом FISH у ядрах сперматозоїдів для пацієнтів з астено-, оліго- та тератозооспермією у ході обстеження перед програмою екстракорпорального запліднення. Зміст анеуплоїдних сперматозоїдів був значно (р <0,05) вище у пацієнтів з олігозооспермією в порівнянні з пацієнтами із астено- та тератозооспермією. Виявлено достовірну різницю відсоткового вмісту сперматозоїдів, що несуть цитоплазматичну краплю, у пацієнтів, для яких кількість анеуплоїдних сперматозоїдів становила більше 1,0 % й менше 0,2 % відповідно. Examination of the numerous anomalies of the chromosomes 13, 18, 21, X, Y was carried out using FISH method before the IVF attempt in the patients with astheno-, oligo- and teratozoospermia. The percentage of aneuploid spermatozoa was magnificently higher (ð < 0,05) in patients with oligozoospermia comparing with the ones with astheno- and teratozoospermia. There is a significant difference in content of spermatozoa with cytoplasmic drop depending on the FISH result.