Мультифрактальный анализ морфологических изменений в структуре водных объектов по космическим снимкам - Артюшенко, М.В.; Томченко, О.В.; Подгорняк, Д.Л. (Доповіді НАН України, 2017)
Приведен статистический метод описания динамики геоморфологических структур водных объектов по космическим снимкам. Метод учитывает мультифрактальные свойства пространственных структур объектов геосистем и ориентирован на автоматизированную обработку изображений по информационным критериям вариабельности фрактальных спектров. Выбор информационных критериев для оценки изменений пространственных структур объектов основан на свойствах статистической энтропии Реньи. По космическим снимкам проведен мультифрактальный анализ изменений, которые произошли в структуре береговой линии моря дельты Дуная за 30-летний период. Наведено статистичний метод опису динаміки геоморфологічних структур водних об'єктів за космічними знімками. Метод враховує мультифрактальні властивості просторових структур об'єктів геосистем і орієнтований на автоматизовану обробку зображень за інформаційними критеріями варіабельності фрактальних спектрів. Обґрунтування вибору інформаційних критеріїв для оцінки змін просторових структур об'єктів базується на властивостях статистичної ентропії Реньї. За космічними знімками проведено мультифрактальний аналіз змін, які відбулися в структурі берегової лінії моря дельти Дунаю за 30-річний період. A statistical method of description of the dynamics of water bodies’ geomorphic structures with the use of satellite images is proposed. The method involves the multifractal properties of geosystem objects’ spatial structures and is focused on the automated imagery processing, by using the information criteria of fractal spectra variability. The selection of information criteria to assess changes in object’s spatial structure is based on properties of the statistical Renyi entropy. By means of the remote sensing, the multifractal analysis of changes that occurred in the sea part of Danube’s delta coastline structure for a 30-year period is made.