Дослідження взаємодії естерів 5-(2-гідроксифеніл)-1,2,4-політриазолілоцтових кислот з ураніл-іоном - Ващенко, О.В.; Хоменко, Д.М.; Дорощук, Р.О.; Распертова, І.В.; Лампека, Р.Д. (Доповіді НАН України, 2017)
Вперше синтезовано три нові ліганди — похідні 5-(2-гідроксифеніл)-1,2,4-політриазолілоцтових кислот та
отримано комплекси уранілу на їх основі. Синтезовані сполуки досліджено шляхом ІЧ та ЯМР спектроскопії.
Встановлено, що естери H₃L¹ та H₄L², взаємодіючи з ураніл-іоном, утворюють комплекси відповідних
карбонових кислот. Ліганд H₅L³, взаємодіючи з ураніл-іоном, не гідролізує, естерна група в комплексі не
координується. Впервые синтезированы три новых лиганда — производные 5-(2-гидроксифенил)-1,2,4-поли три азо лил-
уксусных кислот и получены комплексы уранила на их основе. Синтезированные соединения исследова-
ны с помощью ИК и ЯМР спектроскопии. Установлено, что эфиры H₃L¹ и H₄L² при взаимодействии с
уранил-ионом образуют комплексы соответствующих карбоновых кислот. Лиганд H₅L³ при взаимодей-
ствии с уранил-ионом не гидролизует, сложноэфирная группа в комплексе не координируется. For the first time, three new ligands — derivatives of 5-(2-hydroxyphenyl)-1,2,4-polytriazolylacetic acids — and
the coordination compounds of uranyl ions on their basis have been synthesized. The obtained compounds are
studied by means of IR and NMR spectroscopies. It is established that ethyl esters H₃L¹ and H₄L² interacting
with uranyl ions form complexes of the corresponding carboxylic acids. The ester group of ligand H₅L³ does not
hydrolyze under the same condition, and the ester group does not form coordination bonds with an uranyl ion.