Особливості будови міжблочної границі в шаруватій структурі сполук типу AnBn₋₁O₃n - Тітов, Ю.О.; Білявина, Н.М.; Слободяник, М.С.; Чумак, В.В. (Доповіді НАН України, 2017)
Проаналізовані особливості будови міжблочної границі в шаруватій перовськітоподібній структурі (ШПС) сполук типу AnBn₋₁O₃n. Виявлено ряд взаємозв’язків між складом сполук типу AnBn₋₁O₃n, товщиною їх перовськітоподібних блоків та будовою міжблочної границі їх ШПС. Встановлено, що величини ступеня деформації зовнішньоблочних поліедрів АО₁₂ та довжини міжблочного зв'язку А—О є одними із основних факторів, які визначають стабільність ШПС сполук типу AnBn₋₁O₃n. Проанализированы особенности строения межблочной границы в слоистой перовскитоподобной структуре (СПС) соединений типа AnBn₋₁O₃n. Выявлен ряд взаимосвязей между составом соединений типа AnBn₋₁O₃n, толщиной их перовскитоподобных блоков и строением межблочной границы их СПС. Установлено, что величины степени деформации внешнеблочных полиэдров АО₁₂ и длины межблочной связи А—О являются одними из основных факторов, определяющих стабильность СПС соединений типа AnBn₋₁O₃n. Peculiarities of the interblock boundary constitution in a layered perovskite-like structure (LPS) of compounds of the AnBn₋₁O₃n-type have been analyzed. A number of interrelations between the composition of AnBn₋₁O₃n- type compounds, the thickness of their perovskite-like blocks, and the constitution of their interblock boundaries in LPS have been revealed. It has been established that the values of degree of a deformation of external block polyhedra АО₁₂ and the lengths of the interblock A—О bond are ones of the main factors, which determine the stability of LPS of compounds of the AnBn₋₁O₃n-type.