Ефекти олій розторопші та льону холодного і гарячого пресування на стан товстої кишки щурів за умов гострого коліту - Кузнєцова, Г.М.; Деніс, Є.О.; Москалець, Т.З.; Рибальченко, В.К. (Доповіді НАН України, 2017)
Досліджено ефекти олій з насіння льону та розторопші плямистої, отриманих способом холодного (43— 45 °С) та гарячого (до 95 °С) пресування, на розвиток гострого коліту у щурів при споживанні з кормом. Встановлено, що лляна (як холодного, так і гарячого пресування) та олія розторопші гарячого пресування значною мірою запобігають розвитку запальних, деструктивних та дистрофічних змін слизової оболонки товстої кишки. Ці властивості олій реалізуються частково завдяки наявності в їх складі ненасичених жирних кислот, зокрема ω3, у тому числі мінорних. Исследованы эффекты масел из семян льна и расторопши пятнистой, полученных способом холодного (43—45 °С) и горячего (до 95 °С) отжима, на развитие острого колита у крыс при употреблении с кормом. Установлено, что льняное (как холодного, так и горячего отжима) и масло расторопши горячего отжима в значительной степени предотвращают развитие воспалительных, деструктивных и дистрофических изменений слизистой оболочки толстой кишки. Эти свойства масел реализуются частично благодаря наличию в их составе ненасыщенных жирных кислот, в частности ω3, в том числе минорных. The effects of consumption of cold-pressed (43—45 °C) and hot-pressed (95 °C) flaxseed and milk thistle oils on the development of acute colitis in rats are investigated. It is shown that cold- and hot-pressed flaxseed and hotpressed milk thistle oils significantly prevent the development of inflammatory, destructive, and degenerative changes in colon mucosa. These oil properties could be realized partially by unsaturated fatty acids, in particular ω3, including minor ones.