Геохимические особенности и генезис метаандезитов и метадацитов Новогоровской зеленокаменной структуры (Украинский щит) - Артеменко, Г.В. (Доповіді НАН України, 2017)
Метаандезиты Новогоровской зеленокаменной структуры толеитовой серии (парагенерация КТ-3 коматиит-толеитовой формации) могли образоваться в результате кристаллизационной дифференциации базитовой магмы из плюмового источника в малоглубинной магматической камере (<40 км). Они имеют низкую магнезиальность (mg# = 0,32). Метадациты, находящиеся среди пород этой парагенерации, формировались в другом магматическом источнике и, вероятно, являются более поздними. Они относятся к известково-щелочной серии, характеризуются высокой магнезиальностью (mg# = 0,51) и сильно контаминированы коровым веществом. Метадациты могли образоваться в результате смешения расплавов базитового и кислого составов или ассимиляции базитами вмещающих пород в малоглубинном магматическом источнике (<40 км). Метаандезити Новогорівської зеленокам’яної структури толеїтової серії (парагенерація КТ-3 коматиїт-толеїтової формації) могли утворитися в результаті кристалізаційної диференціації базитової магми з плюмового джерела в малоглибинній магматичній камері (<40 км). Вони мають низьку магнезіальність (mg# = 0,32). Метадацити, які виявлені серед порід цієї парагенерації, формувалися в іншому магматичному джерелі і, ймовірно, є більш пізніми. Вони належать до вапнисто-лужної серії, характеризуються високою магнезіальністю (mg# = 0,51) і сильно контаміновані коровою речовиною. Метадацити могли утворитися в результаті змішування розплавів базитового і кислого складів або асиміляції базитами вміщуючих порід у малоглибинному магматичному джерелі (<40 км). Metaandesites of tholeiitic series of parageneration KT-3 of metamorphosed komatiite-tholeiitic formation of Novogorovka GS can be formed as a result of the fractional crystallization of mafic magma from a plume source in the shallow magma chamber (<40 km). They have a low magnesium number (mg# = 0.32). Metadacite located among the rocks of the parageneration of KT-3 were formed in a different magmatic source and are likely more recent. They belong to the calc-alkaline series, are characterized by high magnesium number (mg# = 0.51) and strongly contaminated by a crustal material. Metadacite can be formed by mixing melts of the mafic and silicic compositions or by assimilation of host rocks by basites in a shallow magma chamber (<40 km).