Вплив складу на будову шаруватої перовськітоподібної структури індатів A^IILаInO₄ - Тітов, Ю.О.; Білявина, Н.М.; Слободяник, М.С.; Бабарик, А.А.; Тимошенко, М.В. (Доповіді НАН України, 2017)
Термообробкою спільно закристалізованих нітратів синтезовано фазу Sr₀,₇Ca₀,₃LaInO₄ і методом рентгенівської дифракції порошку визначено її шарувату перовськітоподібну структуру (ШПС). Установлено ізоструктурність Sr₀,₇Ca₀,₃LaInO₄ і SrLaInO₄ (пр.гр. Pbca). Виявлено вплив складу на будову ШПС одношарових індатів A^IILnInO₄. Показано, що заміщення атомів А-позиції в структурі A^IILnInO₄ на менші атоми
збільшує ступінь деформації міжблочних поліедрів (А^II, Ln)O₉, що призводить до дестабілізації їх ШПС. Термообработкой совместно закристаллизованных нитратов синтезирована фаза Sr₀,₇Ca₀,₃LaInO₄ и методом рентгеновской дифракции порошка определена ее слоистая перовскитоподобная структура (СПС).
Установлена изоструктурность Sr₀,₇Ca₀,₃LaInO₄ и SrLaInO₄ (пр.гр. Pbca). Обнаружено влияние состава на
строение СПС однослойных индатов A^IILnInO₄. Показано, что замещение атомов А-позиции в структуре
A^IILnInO₄ на меньшие атомы увеличивает степень деформации межблочных полиэдров (А^II, Ln)O₉, что
приводит к дестабилизации их СПС. The phase Sr₀,₇Ca₀,₃LaInO₄ has been synthesized by heat treatment of co-crystallized nitrates, and its layered perovskite-
like structures (LPS) has been determined by X-ray powder diffraction. It is found that Sr₀,₇Ca₀,₃LaInO₄
is isostructural to SrLaInO₄ (sp. gr. Pbca). Influence of the composition on the organization of LPS mono-layered
indates A^IILnInO₄ is established. It has been shown that the substitution of atoms in the A-position by smaller
ones in the A^IILnInO₄ LPS results in an increase of the deformation degree of the (А^II, Ln)O₉ polyhedra, which
destabilizes their LPS.