Підвищення стійкості рослин ріпака до паразитичної нематоди Heterodera schachtii з використанням технологій РНК-інтерференції - Циганкова, В.А.; Ємець, А.І.; Іутинська, Г.О.; Білявська, Л.О.; Галкін, А.П.; Блюм, Я.Б. (Цитология и генетика, 2013)
Сконструйовано вектор для конститутивної експресії антисенсових до консервативної ділянки гена 8Н07 нематоди Heterodera schachtii dsРНК та проведено генетичну трансформацію рослин ріпака за допомогою A. tumefaciens. Молекулярно-генетичними методами у геномі трансгенних рослин ріпака встановлено наявність вектора експресії антинематодних dsРНК, а також підтверджено високий рівень їхньої сайленсингової активності як в організмі нематод, так і в інфікованих ними рослин. В лабораторних дослідах за фізіологічними показниками підтверджено значне підвищення стійкості трансгенних рослин ріпака до коренепаразитуючої нематоди H. schachtii. Сконструирован вектор для конститутивной экспрессии антисмысловых к консервативной области гена 8Н07 нематоды H. schachtii dsРНК и проведена генетическая трансформация растений рапса с использованием A. tumefaciens. С помощью молекулярно-генетических методов показано присутствие в геноме трансгенных растений рапса вектора экспрессии антинематодных dsРНК, а также подтвержден высокий уровень их сайленсинговой активности как в организме нематод, так и у инфицированных ими растений. В лабораторных опытах по физиологическим показателям показано значительное повышение устойчивости трансгенных растений рапса к корнепаразитирующей нематоде H. schachtii. A vector for the constitutive expression of antisense to the conservative region of the 8H07 gene of the nematode H.schachtii dsRNA is constructed and a genetic transformation of rape plants is conducted by means of A. tumefaciens. Using molecular genetic methods, the presence of the vector expression of antinematode dsRNA in the genome of transgenic rape plants is shown, as well as the high level of their silencing activity is confirmed both in nematodes and in infected plants. In laboratory studies, a considerable increase in the tolerance of transgenic rape plants to the root parasitic nematode H. schachtii was shown for physiological signs.