Перманентна генетична мінливість у інтрогресивних лініях та амфідиплоїдах Triticeaе - Антонюк, М.З.; Шпильчин, В.В.; Терновська, Т.К. (Цитология и генетика, 2013)
Гібридне походження геному організму останнім часом розглядається як чинник певної генетичної нестабільності, що притаманна таким геномам. На моделі амфідиплоїдів та інтрогресивних ліній пшениця – егілопс наводяться докази перманентних змін в їхніх геномах, які відбиваються на фенотипному рівні при вивченні морфологічних та біохімічних ознак у послідовних генераціях певних генотипів, а також гібридів F1 та F2. Чинниками такої мінливості в умовах геномного шоку може бути як дія транспозонів, так и внутрішньохромосомні перебудови, спричинені гаметоцидною хромосомою 4Ssh. Гибридное происхождение генома организма в последнее время рассматривается как причина определенной генетической нестабильности, свойственной таким геномам. На модели амфидиплоидов и интрогрессивных линий пшеница – эгилопс приводятся доказательства постоянных изменений в их геномах, которые регистрируются на фенотипическом уровне при изучении морфологических и биохимических признаков в последовательных генерациях определенных генотипов, а также гибридов F1 и F2. Причинами такой изменчивости в условиях геномного стресса может быть как действие транспозонов, так и внутрихромосомные перестройки, обусловленные гаметоцидной хромосомой 4Ssh. The hybrid origin of an organism’s genome has been regarded in recent years as the cause for a certain genetic instability inherent in such genomes. Using the model of amphidiploids and introgressive Aegilops wheat lines, evidence is given for confirming the facts of permanent alterations in their genomes, which were revealed at the phenotypic level in studies of morphological traits and biochemical character in successive generations of certain genotypes, as well as those of F1 and F2 hybrids. The actions of both transposons and intrachromosomal rearrangements caused by the 4Ssh gametocidal chromosome may be considered as the causes of such variability.