Структурні та кількісні зміни вуглеводних детермінант глікопротеїнів еритроцитарних мембран при введенні агматину за умов експериментального цукрового діабету - Ференц, І.В.; Бродяк, І.В.; Люта, М.Я.; Сибірна, Н.О. (Цитология и генетика, 2013)
Встановлено, що розвиток експериментального цукрового діабету супроводжується посиленням процесу десіалювання олігосахаридних детермінант еритроцитарних глікопротеїнів, зменшенням кількості N- та О-зв’язаних гліканів у їхньому складі, а також зниженням величини негативного заряду поверхні еритроцитів. Введення агматину тваринам з експериментальним діабетом призводило до збільшення вмісту N- та О-гліканів у складі еритроцитарних глікопротеїнів, зростання кількості сіалових кислот та відновлення величини негативного заряду клітинної мембрани. Виявлені зміни конфігурації мембранних компонентів еритроцитів за умов діабету у разі дії агматину свідчать про циркулювання у кров’яному руслі клітин з репертуаром молекул адгезії та глікопротеїнових рецепторів, які є властивими для популяції молодих еритроцитів. Показано, что развитие экспериментального сахарного диабета сопровождается усилением процесса десиалирования олигосахаридных детерминант эритроцитарных гликопротеинов, уменьшением количества N- и О-связанных гликанов в их составе, а также снижением величины отрицательного заряда поверхности эритроцитов. Введение животным с диабетом агматина приводило к увеличению содержания N- и О-гликанов в составе эритроцитар-ных гликопротеинов, возрастанию количества сиаловых кислот и восстановлению величины отрицательного заряда клеточной мембраны. Выявленные изменения конфигурации мембранных компонентов эритроцитов животных в условиях диабета при действии агматина свидетельствуют о циркуляции в кровяном русле клеток с репертуаром молекул адгезии и гликопротеиновых рецепторов, которые свойственны популяции молодых эритроцитов. It was shown that the development of experimental diabetes mellitus accompanied by increase of desialylation of carbohydrate determinants of erythrocytes membrane glycoproteins, removal of both O-linked and N-linked oligosaccharides from the glycoproteins and decrease of erythrocyte membrane negative charges. Treatment of streptozotocin-induced diabetic rats with agmatine led to enhance the content of N-and O-glycans in the erythrocyte glycoproteins, increase in sialic acid content and restore the negative charge of the cell membrane. Detected changes in configuration of membrane components of red blood cells in diabetic animals after treatment with agmatine indicate circulating in the bloodstream cells with a repertoire of adhesion molecules and glycoprotein receptors, which are inherent to the population of young erythrocyte.