Аналіз асоціації G-7A поліморфізму гена матриксного GLA-протеїну (MGP) з ішемічним атеротромботичним інсультом в осіб з різними факторами його ризику - Атаман, О.В.; Полоніков, О.В.; Гарбузова, В.Ю.; Атаман, Ю.О.; Матлай, О.І. (Цитология и генетика, 2013)
Наведено результати визначення G-7A поліморфізму (rs1800801) гена матриксного Gla-протеїну (MGP) у 170 хворих з ішемічним атеротромботичним інсуль-том (ІАТІ) і 124 пацієнтів контрольної групи. Встановлено, що у хворих з ІАТІ співвідношення гомозигот за основним алелем, гетерозигот і гомозигот за мінорним алелем складає 35,9; 48,8 і 15,3 % (у контролі – 43,5; 50,0; 6,5 %, P = 0,051 за χ2-критерієм). Істотні відмінності в розподілі генотипів виявлено тільки у жінок (P = 0,022). Відношення шансів (OR) для гомозигот за мінорним алелем (A/A) проти носіїв основного алеля (G/A+G/G) становило 2,618 (P = 0,023), а у жінок цей показник дорівнював 6,645 (P = 0,015). У хворих з генотипом A/A величини показників зсідання крові (протромбіновий час) вказували на підвищену їхню схильність до гіперкоагуляційного синдрому. Одержані результати свідчать про те, що A/A варіант гена MGP асоційований зі збільшенням ризику розвитку ІАТІ у осіб жіночої статі в українській популяції та може бути причетний до гіперкоагуляції крові та тромбоутворення. Представлены результаты определения G-7A полиморфизма (rs1800801) гена матриксного Gla-протеина (MGP) у 170 больных с ишемическим атеротромботическим инсультом (ИАТИ) и 124 пациентов контрольной группы. Установлено, что у больных с ИАТИ соотношение гомозигот по основному аллелю, гетерозигот и гомозигот по минорному аллелю составляет 35,9; 48,8 и 15,3 % (в контроле – 43,5; 50,0; 6,5 %, P = 0,051 по χ2-критерию). Существенные отличия в распределении генотипов обнаружены только у женщин (P = 0,022). Отношение шансов (OR) у гомозигот по минорному аллелю (A/A) против носителей основного аллеля (G/A + G/G) составляло 2,618 (P = 0,023), а у женщин этот показатель был равен 6,645 (P = 0,015). У больных с генотипом A/A величины показателей свертывания крови (протромбиновое время) указывали на повышенную их предрасположенность к гиперкоагуляционному синдрому. Полученные результаты свидетельствуют о том, что A/A вариант гена MGP ассоциирован с увеличением риска ИАТИ у лиц женского пола в украинской популяции и может иметь отношение к гиперкоагуляции крови и тромбообразованию. G-7A polymorphism (rs1800801) of matrix Gla protein (MGP) gene in 170 patients with ischemic atherothrombotic stroke (IATS) and in 124 persons of the control group was determined. It was shown that in patients with IATS the distribution of the major allele homozygotes, heterozygotes and minor allele homozygotes was 35,9; 48,8; 15,3 % (in control – 43,5; 50,0; 6,5 %, P = 0,051 by 2-test). Significant differences in the distribution of genotypes were revealed only in women (P = 0,022). Odds ratio for minor allele homozygotes (A/A) versus major allele carriers (G/A+G/G) was 2,618 (P = 0,023), while in women it was equal to 6,645 (P = 0,015). In patients with A/A genotype the values of blood coagulation parameters (prothrombin time) indicated increased predisposition to hypercoagulability. The results obtained suggest that the A/A-variant of MGP gene is associated with an increased risk of IATS in female persons of the Ukrainian population and may be related to blood hypercoagulability and thrombi formation.