Липиды микроорганизмов как источник биотоплива - Ткаченко, А.Ф.; Тигунова, Е.А.; Шульга, С.М. (Цитология и генетика, 2013)
Представлены основные исследования и экспериментальные данные, направленные на поиск активных продуцентов липидов среди разных видов микроорганизмов, возможные пути оптимизации процесса липидообразования у наиболее перспективных штаммов. Показано, что поддерживая необходимые условия культивирования, можно управлять энзиматическим процессом образования липидов. Рассмотрено влияние на рост, развитие и биохимическую активность микроорганизмов состава среды, температуры, аэрации и окислительно-восстановительных условий. Изменение этих факторов влияло на биосинтетическую деятельность микроорганизмов, липогенную активность и на состав синтезируемых липидов. Способность дрожжей к липидообразованию, а также относительно быстрая возможность замены состава липидов и их количества с помощью направленного культивирования дает возможность сделать вывод, что полученные микробиологическим синтезом липиды могут быть источником биотоплива для производства в промышленных масштабах. Представлено основні напрямки досліджень і експериментальні дані, направлені на пошук активних продуцентів ліпідів серед різних видів дріжджів, та шляхи оптимізації процесу ліпідоутворення у най-більш перспективних штамів. Показано, що підтримуючи необхідні умови культивування, можна керувати ходом ензиматичних процесів. Розглянуто вплив на ріст, розвиток та біохімічну активність мікроорганізмів складу середовища, температури, аерації та окислювально-відновних умов. Зміна цих факторів впливала на біосинтетичну діяльність мікроорганізмів, ліпогенну активність дріжджів та склад ліпідів, що синтезуються ними. Властивість дріжджів до ліпідоутворення та відносно швидка можливість змінення кількості та складу ліпідів за допомогою направленого культивування дає змогу зробити висновок про те, що отримані мікробіоло-гічним синтезом ліпіди можуть слугувати джерелом сировини для одержання біопалива в промислових масштабах. This review presents the main directions and experimental data aimed at searching for active producers of lipids among different species of microorganisms and ways to optimize the lipidogenesis process in the most promising stains. It was shown that enzymatic processes can be directed by maintaining the necessary cultivation conditions. The influence on the growth, development, and biochemical activity of the microbial medium composition and temperature and the aeration and oxidation reduction conditions was considered. Changes in these factors affected the biosynthetic activity of microorganisms and lipidogenic yeasts and the composition of synthesized lipids. The ability of lipidogenic yeasts, as well as the relatively rapid ability of changing the amount and composition of lipids by direct cultivation, leads to the conclusion that lipids obtained by microbial synthesis can be a source of commercial raw materials for biofuel.