Дослідження фітотоксичності колоїдних розчинів металовмісних наночастинок - Конотоп, Є.О.; Коваленко, М.С.; Улинець, В.З.; Мелешко, А.О.; Бацманова, Л.М.; Таран, Н.Ю. (Цитология и генетика, 2014)
За допомогою стандартної тест-системи Allium cepa (L.) досліджено фітотоксичність колоїдних розчинів металовмісних наночастинок – Ag, Cu, Fe, Zn, Mn. Токсичність дослідних розчинів на рівні організму оцінювали за показником приросту біомаси коренів цибулі, а цитотоксичність – за проліферативною активністю клітин кореневої меристеми. Встановлено, що колоїдні розчини деяких металовмісних наночастинок галь-мують ріст коренів Allium cepa (L.), що може бути наслідком їхньої здатності проникати всередину клітини і взаємодіяти з її компонентами, пригнічуючи мітоз. Згідно з отриманими результатами цитотоксичність дослідних розчинів зменшується в наступному порядку: Cu ≥ Zn > Ag ≥ Fe. Розчин, в якому є наночастинки з вмістом Mn, сприяв збільшенню приросту коренів. С помощью стандартной тест-системы Allium cepa (L.) исследовали фитотоксичность коллоидных растворов металлосодержащих наночастиц – Ag, Cu, Fe, Zn, Mn. На организменном уровне токсичность исследуемых растворов оценивали по показателю прироста биомассы корней лука, а цитотоксичность – по проли феративной активности клеток корневой меристемы. Выявлено, что коллоидные растворы металлосодер-жащих наночастиц тормозят рост корней Allium cepa (L.) вследствие их способности проникать внутрь клетки, взаимодействовать с ее компонентами и таким образом угнетать митоз. Согласно полученным результатам цитотоксичность исследуемых растворов убывает в следующем ряду: Cu ≥ Zn > Ag ≥ Fе. Раствор, содержащий наночастицы Mn, оказался физиологически активным по показателю прироста корней. Phytotoxicity of colloidal solutions of metal-containing nanoparticles (Ag, Cu, Fe, Zn, Mn) was investigated using a standard Allium cepa (L.) test system. Toxicity of experimental solutions at the organism level was evaluated in terms of biomass growth of onion roots, and cytotoxicity was estimated by proliferative activity of root meristem cells. The colloidal solutions of metal nanoparticles inhibited the growth of Allium cepa (L.) roots due to their ability to penetrate into cells and interact with their components and, thus, to inhibit mitosis. According to our results, cytotoxicity of test solutions decreases in the following order: Cu ≥ Zn ≥ Ag ≥ Fe. Solution of Mn-containing nanoparticles contributed to root growth reaction.