Особливості органельного розпізнавання, везикулярного транспорту та фізіологічна роль рослинних вакуоль - Ісаєнков, С.В. (Цитология и генетика, 2014)
Наведено основні типи вакуоль рослинних клітин та їх характеристики. Розглянуто їхню будову, функції та роль у підтриманні клітинного гомеостазу. Описано моделі та особливості везикулярного транспорту і адресації до різних типів вакуоль. Запропоновано подальші перспективні напрямки досліджень цих клітинних органел. Приведены основные типы вакуолей растительных клеток и описаны их основные характеристики. Рас-смотрены особенности их строения, функции и роль в поддержании клеточного гомеостаза. Описаны модели, а также особенности везикулярного транспорта и адресации к разным типам вакуолей. Предложены дальнейшие перспективные направления исследований этих клеточных органелл. The main types of plant cell vacuoles and their characteristics were described. Their structure, functions, and role in maintainig of cellular homeostasis were outlined. The vesicular transport models and their different vacuolar destinations were presened and particular features of vesicular transport and destination were described for different types of vacuoles. The further promissing directions of vacuolar research were discussed.