Получение трансгенных растений пальчатого проса Eleusine coracanа (L. ) Gaertn. с устойчивостью к динитроанилинам - Баер, Г.Я.; Емец, А.И.; Блюм, Я.Б. (Цитология и генетика, 2014)
Проведены результаты биобаллистической и агробактериальной трансформации пальчатого проса с мутантным геном α-тубулина (TUAm1) из гусиной травы (Eleusine indica L.), для решения проблемы устойчивости этого вида к гербицидам динитроанилинового ряда. Установлено, что концентрация трифлюралина 10 мкМ является оптимальной для селекции трансгенных растений пальчатого проса. Трансгенная природа полученных линий подтверждена с помощью ПЦР-анализа. Трансгенные растения скорее всего гетерозиготны по признаку устойчивости к трифлюралину, поскольку фенотипическое расщепление устойчивых семян к чувствительным было близким к 3 : 1, что характерно для классического менделевского наследования. Проведено біобалістичну і агробактеріальну трансформацію пальчастого проса з використанням конструкцій, що містять мутантний ген -тубуліну (TUAm1), ізольованого із стійкого до динітроанілінів R-біотипу гусячої трави (Eleusine indica L.), для вирішення проблеми стійкості цього виду до гербіцидів динітроанілінового ряду. Встановлено, що використання 10 мкМ трифлюраліну є оптимальним для селекції трансгенних рослин пальчастого проса. Трансгенну природу отриманих ліній підтверджено за допомогою ПЦР-аналізу. Аналіз насіння Т1 трансгенних ліній засвідчив, що співвідношення стійкого до трифлюрал іну насіння та чутливого до нього було характерним для класичного менделівського успадкування. Це свідчить про гетерозиготний характер успадкування ознаки стійкості до гербіциду в отриманих рослин. The current data is dedicated to the study of bioballistic and Agrobacterium-mediated transformation of finger millet with the constructs carrying the mutant α-tubulin gene (TUAml), isolated from R-biotype goosegrass (Eleusine indica L.), for the decision of problem of dinitroaniline-resistance. It was found that 10 μM of trifluralin is optimal for the selection of transgene plants of finger millet. PCR analysis of transformed lines confirmed the transgenic nature of plants. The analysis of seed of T1 of transgenic lines confirmed heterozygous character of inheritance of trifluralin resistance.