Взаємодія кислих фосфатів кальцію з СаО (СаСО₃) при їх нанесенні на поверхню титану в умовах газодетонаційного осадження - Затовський, І.В.; Ніколенко, І.О.; Слободяник, М.С.; Клюй, М.І.; Темченко, В.П. (Доповіді НАН України, 2017)
Проведено газодетонаційне осадження сумішей кислих фосфатів кальцію та СаО (СаСО₃) на поверхню титану. Аналіз складу отриманих покриттів здійснено з використанням методів порошкової рентгенографії та ІЧ спектроскопії. Встановлено, що використання даної технології дає змогу отримувати композитні покриття на основі біосумісних фосфатів Ca₃(PO₄)₂, Ca₁₀(PO₄)₆О, Ca₅(PO₄)₃OH. Запропонований підхід виявив нові можливості щодо вдосконалення технологій одержання металічних імплантатів медичного призначення. Проведено газодетонационное осаждение смесей кислых фосфатов кальция и СаО (СаСО₃) на поверхность титана. Анализ состава покрытий осуществлен с использованием методов порошковой рентгенографии и ИК спектроскопии. Выявлено, что использование этой технологии позволяет получать композитные покрытия на основе биосовместимых фосфатов Ca₃(PO₄)₂, Ca₁₀(PO₄)₆О, Ca₅(PO₄)₃OH. Предложенный подход показал новые возможности относительно усовершенствования технологий получения металлических имплантатов медицинского назначения. The gas detonation deposition of calcium hydrogen phosphate and CaO (СаСО₃) has been conducted on the titanium surface. Powder XRD and IR-spectroscopy have been performed for the composition analysis of the obtained coating. It has been shown that, using such technology, the composite compounds can be obtained, by basing on Ca₃(PO₄)₂, Ca₁₀(PO₄)₆О, Ca₅(PO₄)₃OH precursors. Such synthetic route demonstrates new possibilities for improving the technologies of obtaining metallic implants for medical use.