Вікові особливості вмісту фосфоліпідів у крові стерляді - Сулейманова, Р.Р.; Гудзь, Є.А.; Мельничук, Д.О.; Калачнюк, Л.Г. (Доповіді НАН України, 2017)
Досліджено визначений вміст фосфоліпідів у плазмі крові стерляді різного віку. Встановлено, що найбільшу
їх загальну кількість мають риби дворічного віку порівняно з трирічками і статевозрілими (9 років).
Кількісно найбільша фосфоліпідна фракція — фосфатидилхоліну, в стерляді віком 2, 3 і 9 років становила
відповідно 50,55; 32,43 і 25,53 мкг/мл. Водночас зниження вмісту інших ліпідних компонентів було незначним
у трирічок і статевозрілих порівняно з дворічками. Таким чином, знижений вміст загальних фосфоліпідів та
їх компонентів свідчить про можливе уповільнення відновлення структури мембран. Исследовано содержание фосфолипидов в плазме крови стерляди разного возраста. Установлено, что наибольшее их общее количество имеют рыбы двухлетнего возраста по сравнению с трехлетками и половозрелыми (9 лет). Количественно наибольшая фосфолипидная фракция — фосфатидилхолина, в стерляди в возрасте 2, 3 и 9 лет составляла соответственно 50,55; 32,43 и 25,53 мкг/мл. В то же время снижение содержания других липидных компонентов было незначительным у трехлеток и половозрелых по
сравнению с двухлетками. Таким образом, пониженное содержание общих фосфолипидов и их компонентов свидетельствует о возможном замедлении восстановления структуры мембран. Comparing the determined content of phospholipids in the blood plasma of sterlet of different ages, it is found
that the most total amount of them was in the fish of two years of age compared to three years of age and mature
(9 years). Quantitatively, the largest phospholipid fraction — phosphatidylcholine, in sterlet aged 2, 3, and 9
years was: 50.55, 32.43, and 25.53 mg/ml, respectively. While a reduction of other lipid components was negligible
in sterlet of three and nine years of age compared to fish aged two years. Therefore, the defined low content
of total phospholipids and their components indicates a possible slowing structural recovery of membra nes.