Генетический полиморфизм локусов FUT1 и MUC4 в локальной популяции свиней украинской мясной породы - Сыровнев, Г.И. (Цитология и генетика, 2014)
В соответствии с данными ПЦР-ПДРФ анализа проб биоматериала свиней украинской мясной породы (тип селекции Днепропетровского сельскохозяйственного института) выявлены полиморфизмы в локусах FUT1 и MUC4, ассоциированные с устойчивостью животных к колибактериозу. Изучены особенности распределения аллелей и генотипов по исследуемым локусам в популяции в целом; среди производителей и маток основного стада; а также в создаваемой инбредной линии. Исследована структура генофонда популяции свиней по полиморфным локусам FUT1 и MUC4. Установлены распределения аллелей и генотипов среди семейств и линий, а также уровни филогенетической взаимосвязи между генеалогическими элементами популяции. У відповідності з даними ПЛР–ПДРФ аналізу проб біоматеріалу свиней української м'ясної породи (тип селекції Дніпропетровського сільськогосподарського інституту) виявлено поліморфізми за локусами FUT1 і MUC4, що асоційовані зі стійкістю тварин до колібактеріозу. Встановлено особливості розподілу алелів і генотипів за досліджуваним локусами у популяції в цілому, серед плідників і маток основного стада, а також у створюваній інбредній лінії. Досліджено структуру генофонду популяції свиней за поліморфними локусами FUT1 і MUC4. Встановлено розподіл алелів та генотипів серед сімейств і ліній, а також рівні філогенетичного взаємозв'язку між генеалогічними елементами популяції. According to the PCR-RFLP analysis of biological material, polymorphism in the population of Ukrainian meat breed pigs (the type of Dnepropetrovsk Agricultural Institute selection) was found at FUT1 and MUC4 loci, which determine the resistance of animals to colibacteriosis. The features of distribution of alleles and genotype for the loci in the general population among boars and sows in the herd and in the created inbred line were studied. The gene pool structure of the pig population of Dnepropetrovsk Agricultural Institute selection on polymorphic FUT1 and MUC4 loci was investigated. A distribution of alleles and genotypes among the families and the lines and levels of phylogenetic relationships of genealogical elements in population was also established.