Дослідження активності канонічного Wnt-сигналінгу у тварин різного віку за умов ембріональної кардіоспецифічної делеції β-катеніну - Пальчевська, О.Л.; Балацький, В.В.; Андреєва, А.О.; Мацевич, Л.Л.; Півень, О.О.; Лукаш, Л.Л. (Цитология и генетика, 2015)
Використовуючи умовно нокаутних тварин, дослідили експресію генів, залучених до канонічного Wnt-сигналінгу (TСF-4, Axin2), та генів, що перебувають під контролем цього сигнального шляху (с-fos, cyclin D1, c-myc, Сх43), у міокарді мишей за умови ембріональної кардіоспецифічної делеції одного алеля гена β-катеніну. Пригнічення канонічного Wnt-сигналінгу спостерігали в усіх досліджуваних вікових групах (1, 3 і 6 місяців) Аналіз генів, що перебувають під контролем канонічного Wnt-шляху, дозволив виявити зміни їхнього рівня експресії в тканинах тварин з кардіоспе цифічною недостатністю β-катеніну. Обговорюється важливе значення нормального функціонування канонічного Wnt-сигналінгу для росту та розвитку дорослого серця. С использованием условно нокаутных животных исследовали экспрессию генов, задействованных в каноническом Wnt-сигналинге (TСF-4, Axin2), и генов, находящихся под контролем этого сигнального пути (с-fos, cyclin D1, c-myc, Сх43), в миокарде животных при эмбриональной кардиоспецифической делеции одного аллеля гена β-катенина. Наблюдали угнетение канонического Wnt-сигналинга во всех исследованных возрастных группах (1, 3 и 6 месяцев). Анализ генов, контролируемых каноническим Wnt-путем, позволил выявить изменения их уровня экспрессии в тканях животных с кардиоспецифической недостаточностью β-катенина. Обсуждается важность нормального функционирования канонического Wnt-сигналинга для роста и развития взрослого сердца. Using conditional-knockout animals, we studied the expression of the genes involved in the canonical Wnt signaling pathway (TCF-4, Axin-2) and the genes controlled by this signaling pathway (c-fos, cyclin D1, c-myc, and Cx43) in the myocardium of mice under the condition of embryonic cardio-specific ablation of one allele of the β-catenin gene. The inhibition of the canonical Wnt signaling was observed in all age groups tested (1, 3, and 6 months). An analysis of the genes controlled by the canonical Wnt pathway allowed us to reveal changes of their expression in the tissue of animals with cardiac-specific β-catenin haploinsufficiency. The importance of a normally functioning canonical Wnt signaling for the growth and development of the adult heart is especially underlined in the article.