Вплив експресії гена, що кодує інсуліноподібний фактор росту, на загоєння ран шкіри у мишей зі стрептозотоцин-індукованим діабетом - Леонов, Ю.І.; Шкумат, М.С.; Клименко, П.П.; Говорун, М.Ю.; Гузик, М.М.; Кучмеровська, Т.М.; Пішель, І.М. (Цитология и генетика, 2015)
Одним із основних факторів, що можуть здійснювати вплив на стан та швидкість процесів регенерації шкіри, є IGF-1 (ген, що кодує інсуліноподібний фактор). Проведено морфологічне та молекулярно-біологічне дослідження ран шкіри мишей лінії FVB дикого типу та трансгенних тварин K14/mIGF-1 зі стрепто-зотоцин-індукованим діабетом. Показано збільшення експресії IGF-1, площі та товщини регенеруючого епітелію, кількості клітин Mac-1⁺ в рані у трансгенних тварин порівняно з диким типом. Одним из основных факторов, влияющих на состояние и скорость процессов регенерации кожи, является IGF-1 (ген, кодирующий инсулиноподобный фактор). Проведено морфологическое и молекулярно-биологическое исследование ран кожи мышей линии FVB дикого типа и трансгенных животных K14/mIGF-1 со стрептозотоцин-индуцированным диабетом. Показано увеличение экспрессии IGF-1, площади и толщины регенерирующего эпителия, количества клеток Mac-1⁺ в ране у трансгенных животных по сравнению с диким типом. Insulin-like growth factor 1 (IGF-1) is one of the main factors that can affect the condition and rate of skin regeneration process. Morphological and molecular biological investigations were carried out to study skin wounds of wild-type FVB mice and transgenic K14/mIGF-1 animals with streptozotocin-induced diabetes. Increases in the IGF-1 expression, the area and thickness of regenerated epithelium, and number of Mac-1⁺ cells per wound were shown in transgenic animals compared with wild-type animals.