Розподіл теплових характеристик в центральній частині південно-західного борту Дніпровсько-Донецької западини - Усенко, А.П. (Доповіді НАН України, 2017)
Проаналізовано закономірності розподілу геотермічного градієнта та теплового потоку на 15 родовищах
південно-західного борту Дніпровсько-Донецької западини. Проведено порівняння розподілу геотермічних
параметрів на газових та нафтових родовищах. Досліджено залежність градієнта від тектонічної будови (глибини розташування покладів вуглеводнів та розміщення розломів) і глибини прояву гідрогеологічної
інверсії. Зроблено висновок, що наявність та розташування покладів вуглеводнів, вірогідно, пов'язані з притоком глибинного гідротермального розчину по проникних розломних зонах. Проанализированы закономерности распределения геотермического градиента и теплового потока на 15
месторождениях юго-западного борта Днепровско-Донецкой впадины. Проведено сравнение распределения геотермических параметров на газовых и нефтяных месторождениях. Исследована зависимость
градиента от тектонического строения (расположения залежей углеводородов и размещения разломов)
и проявления гидрогеологической инверсии. Сделан вывод, что наличие и расположение залежей углеводородов, вероятно, связаны с притоком глубинного гидротермального раствора по проницаемым разломным зонам. The regularities of the distributions of geothermal gradients and heat flows on 15 fields of the south-western side
of the Dnieper-Donets basin are analyzed. The distributions of geothermal parameters on gas and oil fields are
compared. The dependence of gradients on the tectonic structure (location of hydrocarbon deposits and placement
of faults) and on the depth of manifestation of the hydrogeological inversion is studied. It is concluded that the
presence and the location of hydrocarbon deposits are likely related to the inflow of a deep hydrothermal solution
via permeable fault zones.