Генетическое разнообразие и система скрещивания сосны Станкевича (Pinus brutia var. stankewiczii Sukacz. ) в небольших локалитетах Судака (Крым) - Коршиков, И.И.; Калафат, Л.А.; Мильчевская, Я.Г. (Цитология и генетика, 2015)
Проведен анализ генетической изменчивости по 12 ал-лозимным полиморфным локусам взрослых деревьев и зародышей их семян, а также системы скрещивания в трех небольших локалитетах сосны Станкевича (Pinus brutia var. stankewiczii Sukacz.) в районе г. Судака – пгт Новый Свет в Крыму. Установлено, что у зародышей воспроизводится аллельное разнообразие растений, однако наблюдаемая гетерозиготность в среднем на 37,4 % ниже. У зародышей в 8 локусах из 12 выявлено достоверное отклонение в распределении генотипов от теоретически ожидаемого из-за недостатка гетерозигот. Многолокусная оценка доли перекрестного опыления в популяциях (tm) варьировала от 68,9 до 94,9 % составив в среднем 80,7 %. Проведено аналіз генетичної мінливості за 12 алозимними поліморфними локусами дорослих дерев і зародків їхнього насіння, а також системи схрещування у трьох невеликих локалітетах сосни Станкевича (Pinus brutia var. stankewiczii Sukacz.) в районі м. Судака – смт Новий Світ у Криму. Встановлено, що у зародків відтворюється алельна різноманітність рослин, однак наявна гетерозиготність у середньому на 37,4 % нижча. У зародків за 8 локусами з 12 виявлено достовірне відхилення в розподілі генотипів від теоретично очікуваного через нестачу гетерозигот. Багатолокусна оцінка частки перехресного запилення в популяціях (tm) варіювала від 68,9 до 94,9 %, склавши у середньому 80,7 %. The comparative analysis of genetic variation at 12 polymorphic isozyme loci, as well as the mating system, has been carried out in mature trees and their seed progenies in three small localities of Pinus brutia var. stankewiczii Sukacz. in the region between the town of Sudak and settlement of Novyi Svet in Crimea. We found that embryos maintain the same allelic diversity as parent trees; however, their observed heterozygosity, on average, is lower by 37.4%. The significant deviation of genotype distribution from the expected ratios caused by the deficiency of heterozygotes was observed at 8 out of 12 loci. The multilocus estimate of the out-crossing rate (tm) in populations varied from 68.9 to 94.9% with the average of 80.7%.