Механізми адаптації судинних рослин антарктики до абіотичних факторів довкілля - Ожерєдова, І.П.; Парнікоза, І.Ю.; Пороннік, О.О.; Козерецька, І.А.; Демидов, С.В.; Кунах, В.А. (Цитология и генетика, 2015)
Аборигенні види Антарктики Deschampsia antarctica і Colobanthus quitensis існують на межі можливостей виживання судинних рослин. Обговорюється наявність у цих видів принципових адаптацій до дії абіотичних факторів, а саме до умов зростання, температурного режиму, жорсткості ультрафіолетового опромінення, особливості генетичної пластичності в умовах змінного довкілля, які якісно відрізняють їх від інших судинних рослин екстремальних регіонів. Аборигенные виды Антарктики Deschampsia antarctica и Colobanthus quitensis существуют на грани возможностей выживания сосудистых растений. Обсуждается наличие у этих видов принципиальных адаптаций к действию абиотических факторов, а именно стойкости к температурному режиму, жесткому ультрафиолетовому облучению, особенности генетической пластичности в условиях изменяющейся среды, которые качественно отличают их от других сосудистых растений экстремальных регионов. Native species of the Antarctic Deschampsia antarctica and Colobanthus quitensis exist at the limits of survival of vascular plants. Fundamental adaptations to abiotic environmental factors that qualitatively distinguish them from the other vascular plants of extreme regions, namely temperature, ultraviolet radiation hardiness, and their genetic plasticity in the changeable environment are discussed.