Вплив неоднорідності часових рядів температури повітря на оцінку регіональних кліматичних змін - Осадчий, В.І.; Скриник, О.А.; Скриник, О.Я. (Доповіді НАН України, 2017)
На основі аналізу трендів первинних (негомогенізованих) та гомогенізованих рядів температури повітря
досліджено вплив кліматологічної неоднорідності емпіричних даних на оцінку змін температурного режиму
України. Для аналізу використано первинні ряди середньої місячної температури для 178 метеорологічних
станцій України за період 1946—2014 рр. та відповідні гомогенізовані ряди, які було отримано в Українському
гідрометеорологічному інституті. Виявлено істотний вплив “станційних сигналів” на оцінку регіональних
кліматичних змін (температурних тенденцій). На основе анализа трендов первичных (негомогенизированных) и гомогенизированных рядов температуры воздуха исследовано влияние климатологической неоднородности эмпирических данных на оценку
изменений температурного режима Украины. Для анализа использованы первичные ряды среднемесячной температуры для 178 метеорологических станций Украины за период 1946—2014 гг. и соответственные гомогенизированные ряды, полученные в Украинском гидрометеорологическом институте. Выявлено
значительное влияние “станционных сигналов” на оценку региональных изменений климата (температурных тенденций). Based on a trend analysis of raw and homogenized temperature data, the influence of inhomogeneities of time
series on the assessment of temperature changes in Ukraine has been studied. The raw monthly mean temperature
data collected at 178 stations during the period 1946—2010 and respective homogenized data, which had been
obtained in the Ukrainian Hydrometeorological Institute, have been used for the analysis. The analysis has
revealed the substantial influence of “station signals” on the assessment of regional climate changes.