Мінералізатори в урановорудних альбітитах Українського щита - Фомін, Ю.О.; Верховцева, В.Г.; Деміхова, Ю.М.; Студзінська, А.О. (Доповіді НАН України, 2017)
Вперше для уранових родовищ альбітитової формації Українського щита вивчені головні мінералізатори
складної урановорудної системи, що дає можливість використовувати генетичні методи її дослідження.
Саме такий підхід дозволив більш детально простежити умови рудоутворення в обстановці підвищеної
фугітивності кисню лужних метасоматичних розчинів. Мінералоутворююча система в ході натрієвого
метасоматозу функціонувала в режимі багаторазової взаємодії збагачених ураном формаційних (порових) флюїдів і метеорних вод. Також підтверджується генетичний зв'язок уранового зруденіння з ураніл-
карбонатними комплексами як формами переносу урану. Впервые для урановых месторождений альбититовой формации Украинского щита изучены главные минерализаторы сложной урановорудной системы, что дает возможность использовать генетические методы
ее исследования. Именно такой подход позволил более детально проследить условия рудообразования в
обстановке повышенной фугитивности кислорода щелочных метасоматических растворов. Минералообразующая система в ходе натриевого метасоматоза функционировала в режиме многократного взаимодействия обогащенных ураном формационных (поровых) флюидов и метеорных вод. Также подтверждается генетическая связь уранового оруденения с уранил-карбонатными комплексами как формами переноса урана. For the first time, the main mineralizers of the complex of uranium ore deposits for the albitite formation of the
Ukrainian Shield have been studied, which gives possibilities of the use of genetic methods. This approach allowed
a more detailed trace of the mineralization under conditions of the increased oxygen fugacity in alkaline
metasomatic fluids. The mineralizing system during the sodium metasomatosis operated in the mode of multiple
interaction of the formational (interstitial) fluid and meteoric waters enriched by uranium. It is also confirmed
by the genetic linkage of the uranium mineralization with carbonate complexes of uranium as a form of transport.