Гібридні пористі полімери на основі похідних полівінілового спирту та акрилових гідрогелів - Самченко, Ю.М.; Керносенко, Л.О.; Крикля, С.О.; Пасмурцева, Н.О.; Полторацька, Т.П. (Доповіді НАН України, 2017)
Розроблено методи синтезу і досліджено фізико-хімічні властивості (міцність та еластичність, ступінь та
швидкість набухання, сорбційна здатність) гібридних матеріалів на основі губчатих ацеталів полівінілового спирту з поровим простором, частково просоченим функціональними рН- та термочутливими гідрогелями (відповідно на основі акрилової кислоти та N-ізопропілакриламіду). Показано синергетичне покращення
властивостей гібридних гідрогелів порівняно з компонентами, з яких вони збудовані, і перспективність вказаних матеріалів для розділення, видалення та концентрування барвників із забруднених стічних вод. Разработаны методы синтеза и исследованы физико-химические свойства (прочность и эластичность, степень и скорость набухания, сорбционная способность) гибридных материалов на основе губчатых ацеталей поливинилового спирта с поровым пространством, частично пропитанным функциональными рН- и
термочувствительными гидрогелями (на основе акриловой кислоты и N-изопропилакриламида). Продемонстрировано синергетическое улучшение свойств гибридных гидрогелей по сравнению с компонентами, из которых они сконструированы, и показана перспективность этих материалов для разделения, удаления и концентрирования красителей из загрязненных сточных вод. Methods of synthesis of hybrid materials based on the sponge-like acetals of polyvinyl alcohol with the pore space
which are partially impregnated by functional pH- and temperature-sensitive hydrogels (based on acrylic acid
and N-isopropylacrylamide) have been developed, and their physicochemical properties (tensile strength and
elasticity, sorption capacity, degree and rate of swelling) have been investigated. The synergistic improvement of
properties of hybrid hydrogels in comparison with the components, from which they are constructed, is demonstrated,
and the possibility of using these materials for the separation, removal, and concentration of dyes from
polluted wastewaters is shown.