Дослідження взаємодії манітолу з нуклеозидами за допомогою флуоресцентного зонда - Щодрий, В.Б.; Качковський, О.Д.; Сломінський, Ю.Л.; Шайдюк, Є.О.; Ткачук, З.Ю. (Доповіді НАН України, 2017)
Досліджено взаємодію рибонуклеозидів (РН) з манітолом за допомогою флуоресцентного зонда. Встановлено, що при титруванні тестового барвника зростаючими концентраціями розчинів РН та комплексу РН
з манітолом (РНМ) зменшується інтенсивність флуоресценції розчину барвника. При цьому падіння інтенсивності флуоресценції комплексу РНМ значно менше, ніж у випадку з розчином РН. Також показано
відмінність у спектральних характеристиках розчинів РН і комплексу РНМ з тестовим барвником. Такі
результати можуть свідчити про зв'язування манітолу з азотистими основами нуклеозидів. Взаємодія між
манітолом і нуклеозидами, найімовірніше, відбувається за допомогою утворення водневих зв'язків між двома паралельними гідроксильними О⎯Н групами манітолу і центрами генерування водневих зв'язків у гетероциклах нуклеозидів. Исследовано взаимодействие рибонуклеозидов (РН) с маннитолом с помощью флуоресцентного зонда.
Установлено, что при титровании тестового красителя возрастающими концентрациями растворов РН и
комплекса РН с маннитолом (РНМ) уменьшается интенсивность флуоресценции раствора красителя.
При этом падение интенсивности флуоресценции комплекса РНМ значительно меньше, чем в случае с
раствором РН. Также показано различие в спектральных характеристиках растворов РН и комплекса
РНМ с тестовым красителем. Такие результаты могут свидетельствовать о связи маннитола с азотистыми
основаниями нуклеозидов. Взаимодействие между маннитолом и нуклеозидами, скорее всего, происходит
с образованием водородных связей между двумя параллельными гидроксильными О–Н группами маннитола и центрами генерации водородных связей в гетероциклах нуклеозидов. We have studied the interaction of ribonucleosides (RN) with mannitol using a fluorescent probe. It is established
that, during of the test dye titration with increasing concentrations of solutions of RN and the complex of
RN with mannitol (RNM), a decrease of the intensity of fluorescence of a dye solution is observed. The drop of
the fluorescence intensity of the RNM complex is less in comparison to the solution of RN. A difference in spectral
characteristics of RN and the complex of RNM with a test dye is shown. These results may indicate the interaction
of mannitol with nitrogenous base. Interaction between mannitol and nucleoside occurs probably with the
formation of hydrogen bonds between two parallel O–H groups of mannitol and generating centers of hydrogen
bonds in the heterocycles of nucleosides.