Екстракти кріоконсервованих фрагментів органів свиней та поросят як компонент відновної медицини - Гальченко, С.Є.; Сандомирський, Б.П. (Доповіді НАН України, 2017)
Досліджено пептидний склад екстрактів кріоконсервованих фрагментів органів свиней та поросят і їх біологічну активність при експериментальних патологічних станах. Показано, що вихід пептидів у розчин
більший з кріоконсервованих фрагментів органів свиней та поросят, а молекулярно-масовий розподіл пептидів у екстрактах залежить від органа та віку тварин. Після інкубування як контрольних, так і кріоконсервованих фрагментів органів за наявності інгібіторів протеїназ концентрація пептидів у супернатанті
була статистично значуще меншою, ніж після інкубування без їх додавання. Такі екстракти стимулюють
процес репаративної регенерації при експериментальних патологічних станах відповідних органів (гепатит, цироз печінки, холодова рана, некроз міокарда, спонтанна ішемія міокарда). Також встановлено, що
введення щурам екстракту серця поросят стимулює проліферативну активність клітин у міокарді. Исследовали пептидный состав экстрактов криоконсервированных фрагментов органов свиней и поросят
и их биологическую активность при экспериментальных патологических состояниях. Показано, что выход пептидов в раствор больше из криоконсервированных фрагментов органов свиней и поросят, а
молекулярно-массовое распределение пептидов в экстрактах зависит от органа и возраста животных. При
инкубировании как контрольных, так и криоконсервированных фрагментов органов в присутствии ингибиторов протеиназ, концентрация пептидов в супернатанте была статистически значимо меньше, чем после инкубирования без их добавления. Такие экстракты стимулируют процесс репаративной регенерации
при экспериментальных патологических состояниях соответствующих органов (гепатит, цирроз печени,
холодовая рана, некроз миокарда, спонтанная ишемия миокарда). Также установлено, что введение крысам экстракта сердца поросят стимулирует пролиферативную активность клеток в миокарде. The peptide composition of the extracts of cryopreserved fragments of organs of pigs and piglets and their biological
activity under experimental pathological states are studied. It is shown that the release of peptides to the
solution was higher from cryopreserved fragments of organs of pigs and piglets, and the molecular-mass distribution
of peptides in the extracts depends on organ and age of animals. When incubating both control and cryopreserved
organ fragments in the presence of proteinase inhibitors, the concentration of peptides in supernatant was
statistically significantly lower than after the incubation without it. These extracts are shown to stimulate the
process of reparative regeneration under experimental pathological states of the corresponding organs (hepatitis,
hepatic cirrhosis, cold wound, myocardial necrosis, spontaneous myocardial ischemia). It is established that the
injections of piglet heart extracts to rats stimulate the cell proliferative activity in myocardium.