Получение волокнистых полуфабрикатов из сорго сахарного - Барбаш, В.А.; Макаренко, А.А.; Бондар, Р.В.; Бондар, С.Е.; Трембус, И.В. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2010)
Изучена возможность получения небеленой и беленой целлюлозы из сорго сахарного различными способами делигнификации (натронным, сульфатным и нейтрально-сульфитным на аммониевом и натриевом основаниях) для использования в производстве бумаги и картона. Установлена невозможность получения качественной целлюлозы из стеблей сорго сахарного без предварительного удаления паренхимной фракции. Показана возможность отбеливания сорговой целлюлозы без использования молекулярного хлора и хлорсодержащих реагентов. Досліджено можливість отримання небіленої та біленої целюлози із сорго цукрового різними способами делігніфікації (натронним, сульфатним таі нейтрально-сульфітним на амонійній та натрієвій основах) для використання у виробництві паперу та картону. Встановлено неможливість отримання якісної целюлози із стебел сорго цукрового без попереднього видалення паренхімної фракції. Показано можливість вибілювання соргової целюлози без використання молекулярного хлору та хлормістких реагентів. The possibility of obtaining unbleached and bleached pulp from sorghum saccharatum by different delignification methods (alcali, sylphate and neutral-sylphite on ammonium and sodium bases) for paper and paperboard production application is investigated. The impossibility of qualitative pulp from sorghum saccharaturm obtaining without preliminary removing of parenchymas faction is established. The possibility of sorghum pulp bleaching without molecular chlorine and chlorine content reagent application is displayed.