Газочувствительные точечные контакты в желатин-иммобилизированных и твердых электролитах - Поспелов, А.П.; Пилипенко, А.И.; Лебедь, Е.К.; Александров, Ю.Л.; Байрачный, В.Б.; Камарчук, Г.В. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2010)
Рассмотрены способы усовершенствования технологических и сенсорных свойств дендритных точечных контактов путем их электрохимического формирования в желатин-иммобилизированных и твердых электролитах. Исследована зависимость образования точечных контактов и их сопротивления от электротехнических парамет-ров процесса. С использованием эффекта электрохимической автоколебательной коммутации проведено сопоставление стабильности полученных структур в жидком, желатин-иммобилизированном и твердом электролитах. Показана возможность использования модифицированных точечных контактов для создания чувствительных элементов газовых сенсоров широкого спектра применения. Розглянуто способи удосконалення технологічних та сенсорних властивостей дендритних точкових контактів шляхом їх електрохімічного формування у желатино-імобілі-зованих та твердих електролітах. Досліджено залежність утворення точкових контактів та їх опору від електротехнічних параметрів процесу. З використанням ефекту електрохімічної автоколивальної комутації проведено зіставлення стабільності отри-маних структур у рідкому, желатино-імобілізованому та твердому електролітах. Показано можливість використання модифікованих точкових контактів для створення чутливих елементів газових сенсорів широкого спектру призначення. The methods of dendrites point contacts sensory properties and technological parameters improvement by the contacts electrochemical formation in gelatin-immobilized and solid electrolytes are considered. The dependence of point contacts formation and they electrical resistance from the process electrotechnical parameters is investigated. The structures stability in liquid, gelatin-immobilized and solid electrolytes comparison by electrochemical self-oscillating switching effect application is conducted. The possibility of modified point contacts use for gas sensor controls sensitive elements of a wide application spectrum is displayed.