Сумісна дія металевих мікрочастинок Co, Mn та N-гідроксифталіміду в рідкофазовому окисненні кумолу - Опейда, Й.О.; Гладишевський, Р.Є.; Гринда, Ю.М.; Старчевський, В.Л.; Кущ, О.В.; Компанець, М.О.; Гринчук, Ю.М. (Доповіді НАН України, 2017)
Досліджено дію металевих мікрочастинок Co і Mn (CoMP та MnMP) у процесі ініційованого азодіізобутиронітрилом радикально-ланцюгового окиснення кумолу молекулярним киснем у розчині ацетонітрилу. Виявлено збільшення швидкості реакції у разі використання суміші каталізаторів N-гідроксифталіміду та MеМP. Каталітична дія CoMP і MnMP пояснюється їх участю у стадії ініціювання процесу окиснення. Исследовано действие металлических микрочастиц Co и Mn (CoMP и MnMP) в процессе инициированного азодиизобутиронитрилом радикально-цепного окисления кумола молекулярным кислородом в растворе ацетонитрила. Выявлено увеличение скорости реакции в случае добавления смеси катализаторов N-гидроксифталимида и MeMP. Каталитическое действие CoMP и MnMP объясняется их участием в стадии инициирования процесса окисления. The action of metallic microparticles Co and Mn (CoMP and MnMP) in the process of radical-chain oxidation of cumene initiated with azobisisobutyronitrile by molecular oxygen in a solution of acetonitrile is investigated. A growth of the reaction rate in the case of adding the catalyst mixture of N-hydroxyphthalimide and MeMP is found. It is shown that the catalytic effect of CoMP and MnMP may be explained by their participation in the initiation stage of oxidation.