Морфофункціональні особливості сперми чоловіків, які мешкають на радіоактивно забруднених територіях України - Клепко, А.В.; Горбань, Л.В.; Мотрина, О.А.; Саковська, Л.В.; Андрейченко, С.В. (Доповіді НАН України, 2017)
За даними рандомізованих досліджень якості сперми чоловіків, які проживають в Києві, Житомирській, Київській, Івано-Франківській та Полтавській областях з радіоактивною забрудненістю територій в межах 20—550 кБк/м², встановлено статистично достовірні регіональні відмінності за фізіологічними та морфологічними ознаками сперматозоїдів. Серед донорів cперми, що мешкають в регіонах з підвищеною рaдіоaктивною зaбрудненіcтю ґрунтів, виявлено збільшення частоти появи олігозооcпермії, тератозоо спермії та acтенозооcпермії, а також зростання індексу аномальності, рН та часу розрідження сперми. В результате рандомизированных исследований качества спермы мужчин, которые проживают в Киеве, Житомирской, Киевской, Ивано-Франковской и Полтавской областях с радиоактивной загрязненностью территорий в пределах 20—550 кБк/м², установлены статистически достоверные региональные отличия по физиологическим и морфологическим признакам сперматозоидов. Среди доноров спермы, которые проживают в регионах c повышенной радиоактивной загрязнённостью почв, выявлено увеличение частоты возникновения олигозооcпермии, тератозооспермии и астенозооспермии, а также рост индекса аномальности, рН и времени разжижжения спермы. Cross-sectional analysis of the sperm quality was done in 4 groups of men from Zhytomyr, Kyiv, Ivano-Frankivsk, and Poltava regions, respectively, with radiation pollution territories in the range 20-550 kBq/m². The research has elucidated the existence of correlation links between the accumulated dose of external irradiation, on the one hand, and the growth of the index of sperm deformity, pH, and the time of sperm liquefaction, on the other hand. In addition, the sperm concentration and the progressive motility are shown to decline. The long-term residence of human males on the radiation-polluted territories has been shown to result in different sperm pathologic states, namely asthenozoospermia, oligozoospermia, and teratozoospermia.