Теоретичне обгрунтування нового методу визначення теплоти згоряння природного газу - Дарвай, I.Я.; Карпаш, О.М.; Карпаш, М.О. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2010)
Рассмотрено теоретическое обоснование нового метода определения теплоты сгорания природного газа, который состоит в комплексном измерении таких параметров, как скорость распространения звука в газе, содержание диоксида углерода и азота. Разработанный метод проверен с помощью искусственной нейронной сети на справочных значениях параметров природного газа и смоделирован с помощью этой сети на реальных значениях параметров газа. Результаты моделирования подтвердили осуществимость реализации метода. Розглянуто теоретичне обгрунтування нового методу визначення теплоти згоряння природного газу, який полягає у комплексному вимірюванні таких параметрів, як швидкість поширення звуку в газі, вміст діоксиду вуглецю та азоту. Розроблений метод перевірено за допомогою штучної нейронної мережі на довідкових значеннях параметрів природного газу та змодельовано за допомогою цієї мережі на реальних значеннях параметрів газу. Результати моделювання підтвердили спроможність реалізації методу. The theoretical substantiation of a new method of natural gas combustion heat determination is considered. The method consists in complex measurement of the parameters such as sound propagation velocity in gas and carbon dioxide and nitrogen dioxide content. The method verification by artificial neural network with natural gas reference parameters application and simulation by the network with natural gas parameters real data application is conducted. The method implementation feasibility by the simulation results is confirmed.